REMINDER: Keď sa v roku 2015 spojil Momo so Sameyom a Dalybom

Dnes sa naplní polovica júna, pričom do naplnenia prvej polovice ruka nám ostáva už len niečo málo cez dva týždne. Čas beží a nezastaví, pričom utorok sa stretol s utorkom a to znamená, že je tu ďalší diel našej pravidelnej rubriky REMINDER, v ktorej sa venujeme skladbám, ktoré už poznačil zub času, prípadne sa im v minulosti nedostalo toľko pozornosti ako by si zaslúžili. O akom songu bude reč dnes? 

Dlho sme rozmýšľali, akej skladbe dáme priestor, pretože verte či nie, aj viacerí z vás nám píšu rôzne návrhy a nie jednoduché vybrať len jeden. Rozhodli sme sa napokon pre track s názvom 2015, ktorý vyšiel, nebudete tomu veriť, v roku 2015. Je to už približne šesť rokov a spolupracovali na ňom spolu Momo a Samey. Momo bol jedným z prvých interpretov takzvanej starej školy, alebo ak chcete new schoolu, ktorý sa objavil na skladbe so zástupcom novej školy (new schoolu) Sameyom. Nebudeme si totiž klamať, v roku 2015 bol Samey vyslovene mladík, ktorý chcel spolu so Zayom a Dalybom a ich skupinou Haha Crew získať právoplatnú pozíciu v slovenskej rap game. Nemali to jednoduché, ich cesta na vrchol bola popretkávaná skutočne náročnými prekážkami, ale podarilo sa im to a dnes sa živia tým, čo ich baví, a teda hudbou. To je niečo, čo si môže povedať málokto, pretože tak je skrátka nastavený svet.

Pamätáme si, že pred spomínanými šiestimi rokmi bolo okolo tracku 2015 poriadne haló, pretože Momo bol vždy pasovaný za rappera, ktorý je drsný a striktný, čo mu koniec koncov zostalo dodnes. A jeho kombinácia so Sameyom, ktorého kariéra bola ešte len v počiatkoch sa stretla s veľa-veľa reakciami, ktoré neboli iba pozitívne. S tým však obaja rátali, pričom aj v intre k tracku počujeme, ako sa rozprávajú o tom, že doba sa pohla a niektoré veci by mali byť brané inak ako v minulosti. Nuž, keby vtedy obaja vedeli, že ešte aj v roku 2021 budeme riešiť, čo sa v rape „môže“ a „nemôže“, zrejme by ostali v tej chvíli prekvapení.

👉 MOHLO BY ŤA ZAUJÍMAŤ:
Nesmrteľní Kaidžas a Robert Burian v novom songu: Čím pútajú?

Túto skladbu si pustilo viac ako 2,2 milióna ľudí, čo je naozaj zaujímavé číslo, ku ktorému pomohol zrejme aj videoklip, ktorý je kvalitný. Ktovie, aké štatistiky by kombinácia Moma so Sameyom mala teraz, ale myslíme si, že možno by to bolo aj na dvojnásobnej úrovni. Každopádne, to je vec na polemiku, ktorú necháme na niekedy inokedy. Patrí sa napísať, že hudba je v znamení Anapol Audio G-Bod, o produkciu sa postaral ďalší zástupca Haha Crew Dalyb a musíme povedať, že zvuku ako takému sa v tomto konkrétnom prípade nedá vytknúť prakticky nič. Je zaujímavé sledovať niektoré komentáre pod videom, kde ľudia v priebehu rokov píšu, že kto si to ide napríklad v roku 2020. Je pekné vidieť, že si tento song ľudia vyhľadajú aj po rokoch od jeho publikovania. To samo o sebe o niečom svedčí.

Odporúčame sa zamerať na slohy oboch rapperov, aj na producentské skills Dalyba. Potom si môžete vyhodnotiť, kam sa jednotliví interpreti od roku 2015 posunuli. Teraz je rok 2021 a môžeme konštatovať, že to je poriadna cesta. Predovšetkým, čo sa Sameya týka. Nie nadarmo je dnes označovaný za jedného z najkomplexnejších rapperov slovenskej scény, čo sa lyrickosti a prejavu týka. Na Momovi zas cítiť, že v priebehu rokov sa vyrapoval a vypísal, pričom dnes patrí medzi najväčšie stálice.

Zaujímavosťou je, že už vtedy sa vo veľkej miere riešilo, že old schoolový rapper, v tomto prípade Momo, spojil sily s mladíkmi a predstaviteľmi new schoolu, a teda Sameyom a Dalybom. Vtedy si zainteresovaní možno mysleli, že je to trend, ktorý sa dostane fanúšikom pod kožu, ale faktom je, že kombináciu old schoolu a new schoolu riešia ľudia dodnes a nie vždy si ju osvoja. Tak to ale zrejme bude vždy. I keď ktovie, trendy sa menia, preto je možné, že spolupráce novej školy a starej školy už nebudú tak riešené ako je tomu bolo v minulosti či je tomu teraz.

👉 MOHLO BY ŤA ZAUJÍMAŤ:
PTK a Yzo spolu v luxusnom klipe prinášajú neskutočný vibe

Do komentárov alebo správ na sociálne siete nám môžete písať, aké skladby by si podľa vás zaslúžili priestor v našej rubrike REMINDER. Negarantujeme, že vašej požiadavke vyhovieme, ale rozhodne sa ňou budeme snažiť inšpirovať. Skladieb, ktoré by mali byť pripomenuté je totiž naozaj neúrekom a je prakticky nereálne, aby nám nejaká neušla. A ak sa budú nejaké tracky v správach alebo komentároch od vás opakovať, bude to pre nás jednoznačný signál. Budeme sa tešiť. Nevylučujeme ani to, že táto rubrika bude mať aj pravidelnejšie zastúpenie ako raz do týždňa, patrí totiž medzi vaše obľúbené, čo nás samozrejme teší.

Foto: Momo a Samey – 2015, profil na Instagrame Momo

Odporúčame